torstai 4. helmikuuta 2016

Herääminen ja karminen puhdistuminen

Herääminen ja karminen puhdistuminen

A.W. kirjoitti: Eikö minä voi hiipiä salakavalasti takaisin vuosien mittaan? Miten karman puhdistaminen liittyy heräämiseen?

Baba kirjoitti: Ei se voi hiipiä vaikka kuinka salakavalasti yrittäisi, heh. Kun on kerran nähnyt miten taikatemppu tehdään niin ei se enää toistamiseen illuusiolta näytä.

Kysymys karman/mielen puhdistamisesta on kurrentti. On tavallista, että herääminen ja mielen puhdistaminen menevät sekaisin eli niitä ei usein osata erottaa toisistaan vaikka ne koskevat kahta selvästi erotettavissa tai erikseen havainnoitavaa osaa mielessämme. Monesti näkee sanottavan, että jotain "harjoitusta tai meditaatiota tehden mieli puhdistuu ja jossain vaiheessa valaistuu kun mieli on tarpeeksi puhdas". Se on vähän sinnepäin toki mutta käytännön tasolla ei mene ihan niin.
Karmista puhdistumista voidaan saada aikaan niin ennen kuin jälkeen heräämisen mutta karmista puhdistumista ei saada vietyä loppuun ilman heräämistä. Hyvä esimerkki tästä on eräs ranskalainen oppilaani joka meditoi "päätoimisesti" 30 vuotta, josta 12 vuotta munkkina, ja siten sai aikaan paljon mielen puhdistumista kuitenkaan saavuttamatta heräämistä.

Herääminen eli minä-harhan poistuminen on universaali asia, joka tunnetaan kaikissa merkittävissä mielen harjoittamisen suuntauksissa. Se on asia, jota ei voida eikä pystytä sivuuttamaan siitä syystä, että ihmismielen harhan anatomia sitä vaatii. On siis myös suuntauksia, joissa sanotaan, että heräämistä ei tarvita koska "meidän perinteen harjoitus on vain olla koko ajan läsnä" tai että "herääminen tapahtuu kun mieltä puhdistetaan tarpeeksi" mutta nämä molemmat näkökannat eivät pidä paikkaansa käytännössä. Kuten olen itsekin selostanut tänne postaamissani teksteissä niin jatkuva läsnäolo tai katkeamaton mindfulness on mahdotonta ilman minä/subjekti-harhan lävitse näkemistä. Se ei ole tulkinta kysymys vaan se on yksinkertaisesti mahdotonta. Toki jääräpäät saavat pitäytyä tulkinnoissaan niin halutessaan, heh.

Herääminen ja karminen puhdistuminen koko kehon alueella tarkoittaa vapauden saavuttamista. Theravadassa, josta mindfulness oppi kumpuaa tätä sanotaan nirvanaksi tai arhat-saavutukseksi. Heräämisiä tapahtuu nykyisin niin Suomessa kuin maailmallakin jo aika mukavaan tahtiin. Minä tunnen henkilökohtaisesti noin 60 herännyttä, joista suuri valtaosa on heränneet tämän vuosituhannen puolella. Vapautuneitakin on ympäri maailmaa mutta huomattavasti harvemmassa kuin heränneitä.

Olen vanhassa Guru's Light-blogissani selostanut karmisen puhdistumisen ja heräämisen suhdetta laajalti. Tekstejä voi hakea sieltä.

Jos aihe ylipäätään kiinnostaa niin suosittelen liittymään tähän ryhmään jonne olen ladannut paljon heräämiseen liittyvää materiaalia, myös monilta ulkomaalaisilta opettajilta. https://www.facebook.com/groups/1494821560780620/?ref=bookmarks
 
- Baba Kim Katami, 4.2.2016

Open Heart,